ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τετάρτη 18-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Εγκαταστάθηκαν οι βιοακουστικοί σταθμοί
Με ένα ακόμα επιστημονικό «όπλο» που μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστικό στη συλλογή στοιχείων για την υπεράσπιση του κυνηγίου στη χώρα μας, εξοπλίστηκε η Δ’ ΚΟΣΕ.
Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ εγκατέστησαν ήδη 5 σύγχρονους βιοακουστικούς σταθμούς σε αντίστοιχες τοποθεσίες της Στερεάς Ελλάδας, για την συστηματική παρακολούθηση των μεταναστευτικών κινήσεων της τσίχλας από και προς τη χώρα μας.
Οι βιοακουστικοί σταθμοί εγκαταστάθηκαν και άρχισαν κιόλας να λειτουργήσουν στη Λευκάδα, στο Μεσολόγγι, στο Σούλι της Αττικής, στην Κύμη και στη Δροσιά Χαλκίδας, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία τόσο για τους χρόνους εμφάνισης, μετακίνησης και στάθμευσης των κιχλίδων, όσο και για τους αριθμούς τους (μέθοδος σχετικής αφθονίας).
Ο κάθε «σταθμός» δεν είναι μεγαλύτερος σε όγκο από μια βαλίτσα ταξιδιού, κάτι που κάνει εύκολη την μετακίνηση ή την μετεγκατάσταση τους σε άλλη τοποθεσία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι βιοακουστικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να απομονώνουν, να συλλαμβάνουν και να καταγράφουν σε ειδική κασέτα τις φωνές της τσίχλας σε μεγάλη απόσταση, παρέχοντας στους επιστήμονες ένα πλήθος αξιόπιστων στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους «σταθμούς» που εγκατέστησε, η Δ’ ΚΟΣΕ εντάχθηκε οργανικά στο δίκτυο της Εταιρίας Ορνιθολογικής Έρευνας που εδρεύει στην Ιταλία, έχοντας ως αντικείμενο την …πανευρωπαϊκή καταγραφή των κινήσεων της τσίχλας!
Από τους βιοακουστικούς σταθμούς που θα διαχειρίζεται η Ομοσπονδία θα προκύψουν διαγράμματα, στα οποία θα αποτυπώνονται οι ακριβείς ημερομηνίες μετανάστευσης των πουλιών από και προς τις θέσεις αναπαραγωγής τους, καθώς και οι δείκτες σχετικής αφθονίας των υπό παρακολούθηση ειδών.
Πρόκειται εν ολίγοις για στοιχεία που θα αποδειχθούν χρήσιμα και για την υπεράσπιση του Φεβρουαρίου, καθώς και τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες «εμπλοκές» τόσο στο ΣτΕ όσο και σε άλλα επίπεδα, αποδίδονται … στην έλλειψη μελετών για τους χρόνους μετανάστευσης.