ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 16-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης των υπαίθριων ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι ή οι ορνιθολογικές έρευνες» ανακοίνωσε η Μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, που πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν όλα τα Μέλη Κράτη με ανώτατους δημόσιους λειτουργούς (κυρίως κτηνιάτρους) των Εθνικών Υπηρεσιών και των Υπουργείων επιφορτισμένων για τη Δημόσια Υγεία.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε εκφράζοντας τις θέσεις του και ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Κυνηγετικών Οργανώσεων (FACE), Δρ. Yves Lecoque, τονίστηκε πως τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής όσων έρχονται σε επαφή με σκοτωμένα πτηνά, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και το καλό μαγείρεμά τους κρίνονται ικανοποιητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας επίσης κρίνεται η αναφορά στις αρμόδιες Αρχές, από όλους όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, οποιωνδήποτε αλλαγών παρατηρηθούν στη συμπεριφορά των αγρίων πουλιών ή ο εντοπισμός πολλών νεκρών πτηνών. Άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τέτοια νεκρά ή άρρωστα πτηνά θα πρέπει να ακολουθήσουν με ιδιαίτερη προσοχή κανόνες υγιεινής και χρήση προστατευτικών γαντιών καθώς και απολυμαντικών.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σαφή διαχωρισμό που πρέπει να γίνει μεταξύ της πρόσφατης γρίπης των πουλερικών που εντοπίστηκε στην Τουρκία και τη Ρουμανία, της γρίπης των πουλερικών που πολύ σποραδικά και δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο, της φυσιολογικής εποχιακής γρίπης που εμφανίζεται στους ανθρώπους και της πιθανότητας εμφάνισης πανδημίας γρίπης μεταξύ των ανθρώπων, που ίσως προέλθει από μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών.