ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 16-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Ένας νόμος ….. ευνοεί τους λαθροθήρες
Ανεξάρτητα των όποιων προβλημάτων επιλύει ή όποιων αναγκών εξυπηρετεί στην καθημερινή απονομή δικαιοσύνης από τα Ελληνικά Δικαστήρια, το νέο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που παραγράφει και παύει τη δίωξη για μια σειρά από πταίσματα ή πλημμελήματα που είχαν διαπραχθεί ή εκδικασθεί πρωτοδίκως έως τις 17 Ιουνίου, παράγει δυσμενέστατες συνέπειες για την ελληνική ύπαιθρο, την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.
Αν και είναι προφανές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε την πρόθεση να νομοθετήσει ευνοϊκά για τη λαθροθηρία αλλά να αποσυμφορήσει τα ελληνικά δικαστήρια από συσσωρευμένες εκκρεμείς υποθέσεις του ποινικού και αστικού κώδικα, γεγονός παραμένει ότι όλες σχεδόν οι υποθέσεις λαθροθηρίας που είχαν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ή είχαν πρωτοδίκως εκδικαστεί πριν τις 17/6/2005 τίθενται πλέον στο αρχείο, ενώ οι δράστες εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι κατηγορούμενοι για λαθροθηρία είχαν ήδη καταδικαστεί σε δίκες που είχαν διεξαχθεί μέχρι τις 17 Ιουνίου, οι ποινές παραγράφονται και η δίωξη παύει οριστικά εφόσον οι καταδικασθέντες είχαν υποβάλει έφεση!!
Δυστυχώς η παραγραφή και η παύση της δίωξης για όλα εκείνα τα πταίσματα ή τα πλημμελήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος, ή και χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές ταυτόχρονα, καταφέρνουν στην ουσία ένα πλήγμα εις βάρος της «ομπρέλας προστασίας» που οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι έμμισθοι θηροφύλακές τους κόπιασαν πολύ για να οικοδομήσουν στην ελληνική ύπαιθρο.
Μόνο στην περιοχή ευθύνης των θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1500 υποθέσεις λαθροθηρίας θα παραγραφούν και θα παραμείνουν ατιμώρητες. Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζουμε ότι περισσότερες από 4000 υποθέσεις λαθροθηρίας ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος της φύσης και της άγριας ζωής, θα παραμείνουν στο «απυρόβλητο».
Αυτή η εξέλιξη όμως, έρχεται σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα χιλιάδων νόμιμων κυνηγών, που ουδέν αδίκημα λαθροθηρίας μπορούν να «παραγράψουν».
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος έχει απόλυτη επίγνωση για το πόσα νυχτέρια στις ερημιές, πόσα καρδιοκτύπια, πόση αγωνία και πόσους κινδύνους βίωσαν οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, προκειμένου να καταστείλουν τα αδικήματα που τώρα παραγράφονται.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος έχει απόλυτη επίγνωση για το κόστος που συσσωρεύει στη φύση και στην άγρια ζωή της πατρίδας μας, κάθε ένα απ’ αυτά τα αδικήματα λαθροθηρίας που ο νέος νόμος αντιμετωπίζει με δυσανάλογη επιείκεια.
Γι’ αυτό και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έστω και τώρα να προχωρήσει σ’ εκείνες τις θεσμικές προσαρμογές που θα εξαιρούν τα αδικήματα λαθροθηρίας από τις «ευεργεσίες» του νόμου περί παραγραφής.


Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ