ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 16-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Προστασία των νήσων Στροφάδων από λαθροθήρες
Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24ΤΗΛ. : 061 – 361671/72 ΦΑΞ : 346614E-mail: kynomp@hol.gr      Πάτρα 13 - 04 - 2005 Αριθμ. Πρωτοκ.: 375


Προς
     Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κο Μπασιάκο Ευάγγελο

     Κοιν : 1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο
     2. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας
     3. Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
4. Κυνηγετικό Τύπο
     5. Ορνιθολογική εταιρεία
     6. WWF
     7. Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
     8. Μ.Μ.Ε.

     Κύριε Υπουργέ,
Έχετε ήδη γίνει δέκτης του εγγράφου 96/10-03-05 του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου κου Χρυσοστόμου αλλά και του από 04-04-05/321 ιδικού μας εγγράφου σχετικά με την αναγκαιότητα φύλαξης των Νήσων Στροφάδων(ερημονήσια, 25 ναυτικά μίλια περίπου Νότια της Ζακύνθου) από επίδοξους λαθροθήρες κατά το διάστημα της εαρινής μετανάστευσης των τρυγονιών από Αφρική προς Ευρώπη.
     Στις νήσους Στροφάδες επι χρόνια εγένετο μια πραγματική σφαγή των εξαντλημένων από το ταξίδι αποδημητικών πουλιών, από κάποιους που επιδεικτικά αγνοούσαν τους νόμους και τις διατάξεις της πολιτείας χωρίς ποτέ οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας απέναντι σ΄αυτές τις εγκληματικές ενέργειες παρόλο που επανειλημμένα είχε αναφερθεί ότι γιαυτό το λόγο η Ελλάδα θα διώκετο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Παρά την καλή προαίρεση, η δνση δασών Ζακύνθου στερείται του απαραίτητου προσωπικού και των σχετικών κονδυλίων.
Από τότε που εμείς εθελοντικά δημιουργήσαμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και αναλάβαμε την φύλαξη των Νήσων Στροφάδων με υπαλλήλους μας Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες αναγνωρισμένους από την πολιτεία, σ΄αυτά τα απομονωμένα νησιά δεν έπεσε πλέον ούτε κροτίδα και δε τόλμησε κανένας επίδοξος λαθροθήρας ούτε να σκεφθεί την αποβίβασή τους εκεί.
Κάθε χρόνο λοιπόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με εναλλασσόμενα γκρουπ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων για διάστημα 40-45 ημερών απασχολώντας σε αυτήν την προσπάθεια 25-30 υπαλλήλους μας, καλύπτουμε τα συγκεκριμένα νησιά δίνοντας την δυνατότητα στα διαβατάρικα εαρινά τρυγόνια να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Βορρά με σκοπό την φωλεοποίησης και την αναπαραγωγή τους.
Και δεν φθάνει κύριε Υπουργέ που σ΄αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσίες του γραφείου Θήρας του Υπουργείου σας είναι παντελώς απούσες αφού ουδέποτε συνέδραμαν με προσωπικό στην φύλαξη των νήσων αυτών αλλά συνεχίζουν την μόνιμη υπονόμευση του έργου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με συνεχείς εγκυκλίους προσωπικών τους απόψεων κατά παράβαση των νόμων, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα πάντα, και κάνοντας εμφανή την υπονόμευση και την εμπάθειά τους για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που μόνο περγαμηνές επαίνων έχει μέχρι σήμερα εισπράξει, από το σύνολο των κοινωνικών φορέων για την δράση και το έργο της.
     Κύριε Υπουργέ σας ζητούμε να διατάξετε την άμεση ανάκληση του υπαριθμ. 93638/485/16-02-04 εγγράφου της Δνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και θήρας ως απαράδεκτο αφού σ΄αυτό προβλέπονται ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στερούν την ελικτικότητα δράσης, την αμεσότητα παρέμβασης, την ουσιαστική πρόληψη και πάταξη της λαθροθηρίας από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή και ουσιαστικά δυναμιτίζουν και υποδαυλίζουν το έργο της, επιδιώκοντας την καθήλωσή της. Η ανωτέρω εγκύκλιος είναι απόλυτα παράνομη αφού με το νόμο 3208/2003 άρθρο 4. παρ. 13 καθορίζεται ότι τα προγράμματα κίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καταρτίζονται από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κοινοποιούνται προς γνώση στις Δασικές αρχές, και όχι προς έγκριση. Είναι άμεση ανάγκη να προβείτε στην σχετική ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου διότι οι λαθροθήρες που θα συλληφθούν θα τύχουν της πανηγυρικής αθώωσής τους στα δικαστήρια, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου εγγράφου. Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πληροφορίες ότι ήδη λαθροθήρες έχουν εγκατασταθεί στα συγκεκριμένα νησιά.
Σας γνωρίζουμε ότι με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που συνεργαζόμαστε άριστα αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχει ήδη προβεί στην έκδοση ειδικής εντολής προς τις λιμενικές αρχές Ζακύνθου - Κατακόλου για την από κάθε άποψη εξυπηρέτηση αυτής της επιχείρησης. Η οποία μετά και την απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αρχίζει την 18-04-05. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Δντή του συγκεκριμένου γραφείου κου Σαγρή, δεν προέκυψε ανάκληση του ανωτέρω εγγράφου.
Εμείς κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο ζωής την ισορροπία και διαχείριση του θηραματικού πλούτου και όχι μόνο, ασκώντας την μεγίστη μορφή εθελοντισμού, θα είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Με Τιμή
Για την Γ΄Κ.Ο.Π.

Μαρκόπουλος Κων/νος