ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Παρασκευή 20-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Μάχη για το κυνήγι στη Νομαρχία Αρκαδίας
Ήθελαν να μειώσουν τις ημέρες του κυνηγιού και να απαγορεύσουν τελείως το κυνήγι σε ορισμένες περιοχές του Νομού.

Άμεση και αποτελεσματική ήταν για μια ακόμη φορά η παρέμβαση των εκπροσώπων των κυνηγών στην προσπάθεια μείωσης των κυνηγετικών ημερών και της απαγόρευσης του κυνηγίου σε ορισμένες περιοχές του Νομού Αρκαδίας. Αυτή την φορά η «μάχη» δόθηκε στις 23/11/04 στην αίθουσα συνεδιάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου εσυζητείτο η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα μια από τις κυρίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Πρόταση η οποία μεταξύ άλλων θεωρούσε αναγκαία τη μείωση των ημερών του κυνηγίου στην Αρκαδία καθώς και την πλήρη απαγόρευση του κυνηγίου σε ορισμένες περιοχές του Νομού!
Η παρουσία ομάδας κυνηγών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ.Κων/νο Μαρκόπουλο δεν επέτρεψε σε καμία περίπτωση να ληφθεί η όποια παράνομη απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας. Μια απόφαση που κανένα επί της ουσίας αποτέλεσμα δεν μπορούσε να έχει και η οποία μόνο ενστάσεις και συγκρούσεις με τα θεσμοθετημένα όργανα των κυνηγών θα δημιουργούσε.
Μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ήταν και ο πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης, κ.Γιώργος Ρουμελιώτης, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να δώσει τη δική του «μάχη» για να μην αποφασιστεί οτιδήποτε αρνητικό για το κυνήγι από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας.
Παρά το γεγονός ότι και οι άλλοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι είχαν διατυπώσει στο παρελθόν αρνητικές προτάσεις για το κυνήγι προφασιζόμενοι την προστασία του περιβάλλοντος και την διατάραξη της φυσικής ισορροπίας δεν κατάφεραν τελικά αυτές τις προσωπικές απόψεις να τις μετατρέψουν σε επίσημη απόφαση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ακούστηκαν όλες οι πλευρές και παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στη συζήτηση του θέματος, το αποτέλεσμα ήταν θετικό αφού επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές.
Ύστερα από μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική κουβέντα που έγινε μεταξύ Νομαρχιακών Συμβούλων και Κυνηγών, αποφασίστηκε ότι, πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η προσπάθεια θηροφύλαξης, αφού στην Αρκαδία ασκείται έντονη κυνηγετική πίεση τον τελευταίο καιρό.
Εντοπίστηκαν τα κενά αλλά και οι αδυναμίες του συστήμάτος θηροφύλαξηξ, υπογραμμίστηκε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και αποφασίστηκε ότι όλες οι διωκτικές αρχές που εμπλέκονται και όχι μόνο στη φύλαξη αλλά και γενικότερα με τη δημόσια ασφάλεια (αστυνομία, δασαρχείο κλπ) να συνεργαστούν πιο στενά για την μείωση των κρουσμάτων λαθροθηρίας στο Νομό Αρκαδίας. Κάτι που κατέστη γι αμια ακόμα φορά σαφές είναι ότι, ούτε τα Δημοτικά αλλά ούτε και τα Νομαρχιακά Συμβούλια δεν είναι αρμόδια να αποφασίσουν και να «νομοθετούν» για το κυνήγι.
Τόσο ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ κ.Μαρκόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης κ.Ρουμελιώτης, δήλωσαν στο περιοδικό μας ότι ενωμένοι όλοι οι κυνηγοί δεν θα επιτρέψουν σε κανένα αρμόδιο Συμβούλιο να πάρει αρνητικές, για το κυνήγι, αποφάσεις και τόνισαν ότι θα σεβαστούν τις όποιες αποφάσεις που λαμβάνονται σε συνεργασία με τους κυνηγούς σε κεντρικό επίπεδο και οι οποίες στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες σχετικές με τα θηράματα και την φύση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των κυνηγών συναντήθηκε και συζήτησε για λίγη ώρα με το Νομάρχη Αρακαδίας κ.Δημήτρη Κωνσταντόπουλο ο οποίος για μια ακόμη φορά δήλωσε ότι είναι λάτρης του κυνηγίου. Ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ κ.Μαρκόπουλος βρήκε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις προσπάθειες που κάνει η Ομοσπονδία σ’ όλα τα επίπεδα για τη μείωση των κρουσμάτων λαθροθηρίας ενώ του ζήτησε να στηρίξει όσο μπορεί την αξιέπαινη και αξιόλογη προσπάθεια που κάνει ο Κ.Σ.Τρίπολης αλλά και άλλοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Νομού. Από την πλευρά του ο Νομάρχης Αρκαδίας δήλωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό των σωστών κυνηγών και τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με αυτούς που βλέπουν το κυνήγι βιοποριστικό επάγγελμα.

Η εθελοντική υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία γίνεται ευνοϊκά δεκτή ολοένα και περισσότερο από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οργανώνονται περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών, οι οποίες εκτός ωραρίου εργασίας υλοποιούν τα πολύμηνα αυτά προγράμματα. Στοχεύουν μεταξύ των άλλων στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και τα προβλήματά του, στη γνώση του περιβάλλοντος ως ολότητας, στην απόκτηση στάσεων αξιών και συμπεριφορών προστασίας του. Κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών τους και ιδιαίτερα των συντονιστών αυτών των προγραμμάτων καταφέρνουν κάθε χρόνο να μας εκπλήσσουν με τις παρουσιάσεις τους. Για φέτος ένα από τα θέματα που επιλέχθηκαν είναι: «Ο άνθρωπος και τα θηράματα παλιά και σήμερα». Ορισμένα από τα κριτήρια για τα οποία επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το έτος 2003-2004 είναι:
-      Η συνεχιζόμενη μείωση των θηραμάτων και ποιοι παράγοντες επιδρούν σ’ αυτήν.
-      Οι όλο και περισσότερες διαταραχές στην οικολογική ισορροπία.
-      Οι επιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος στην πανίδα της περιοχής μας.
-      Τα όλο και αυξανόμενα «κυνηγετικά» ατυχήματα, οι θάνατοι συναδέλφων κυνηγών και τα αίτια που τα προκαλούν.
Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν οι μαθητές για όλα τα θηράματα της περιοχής μας, για τους τρόπους θήρευσής τους, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό και γενικότερα την παράδοση σχετικά με το κυνήγι, κάνοντας μια αναδρομή από το παρελθόν μέχρι σήμερα, συγκρίνοντας το ΧΘΕΣ με το ΣΗΜΕΡΑ, βλέποντας τα ΘΕΤΙΚΑ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ στοιχεία τους, βλέποντας το ΣΩΣΤΟ και το ΛΑΘΟΣ. Έτσι θα μάθουν να σέβονται, να φροντίζουν και να προστατεύουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουν, θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη «κυνηγετική παιδεία» μέσα από το πρόγραμμα, γινόμενοι με αυτό τον τρόπο «σταυροφόροι σε μια εκστρατεία βελτίωσης και ανατροπής όλων των κακώς εχόντων του ΚΥΝΗΓΙΟΥ απαντώντας συγχρόνως σε όλους τους «οικολογίζοντες» ή αντι ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
Πιστεύουμε ότι με την τελική παρουσίαση του προγράμματος, συνοδευόμενη από το ανάλογο έντυπο υλικό, θα ευαισθητοποιήσουμε, όχι μόνο την ομάδα εργασίας των μαθητών, την οποία θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά για τη διάθεση και τον χρόνο που ξόδεψε για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και όλους όσους το παρακολουθήσουν, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του καλώς νοούμενου ΚΥΝΗΓΙΟΥ.
Ο συντονιστής του προγράμματος – Τσιούρης Δημήτριος