ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τετάρτη 18-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Ημερίδα Εργασίας του Δήμου Κόνιτσας
Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Εργασίας που διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, στις 4 Οκτωβρίου, παρουσία του Υφ.ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Κολογιάννη, του Προέδρου του ΕΟΤ Χάρη Κοκκώση, του Βουλευτού Αντ.Φούσα, του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλ.Καχριμάνη, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Πρ.Χατζηεφραιμίδη, του Δημάρχου Άνω Πωγωνίου Θ.Νίτα και του Προέδρου του Εθνικού Πάρκου Β.Πίνδου Παναγιώτη Δημόπουλου.
Ο υφυπουργός κ.Σταύρος Κολογιάννης ανακοίνωσε το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Πίνδου ως Εθνικού Πάρκου τμήμα του οποίου αποτελούν και οι λεκάνες απορροής του Αώου και του Βοϊδομάτη. Με το σχέδιο αυτό θεσπίζονται κριτήρια και λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο κ.Καλογιάννης είναι η ολοκληρωμένη προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων όπου αυτό απαιτείται.
Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ.Καλογιάννης, συστήνεται Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων ανά Περιφέρεια για την αποτελεσματική παρακολούθηση, διαχείριση και προστασία του υδάτινου δυναμικού της χώρας.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε την έκκριση του έργου με τίτλο «Διαδρομές Πολιτισμού διαμέσου των Ποταμών» που είχε υποβάλλει ο Δήμος Κόνιτσας στην πρωτοβουλία INTERREG III.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ.Χάρης Κοκκώσης ο οποίος αφού παρουσίασε την εθνική στρατηγική για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπου οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής αυτής είναι ο εμπλουτισμός και η διερεύνηση του τουριστικού προϊόντος.
Τόνισε πως οι ευκαιρίες για την περιοχή της Κόνιτσας είναι πλούσιες, αφού πληροί τις προϋποθέσεις για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη που έχουν ως χαρακτηριστικό την διατήρηση της ταυτότητας του προορισμού.
Ο κ.Νομάρχης Ιωαννίνων κ.Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα πρόκειται να αναδειχθεί ο μελετητής για την αλλαγή του τρόπου άρδευσης στον κάμπο της Κόνιτσας, θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα τους αρμόδιους φορείς στην Ημερίδα. Συνέχισε, ο κ.Καχριμάνης πως εντός των ημερών θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την δημιουργία μικρών και μεσαίων τουριστικών μονάδων από το ΙΝTERREG III.
Συνέχισε, ο Νομάρχης, ότι εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί ο κόμβος στην Εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης με το επαρχιακό δίκτυο Κόνιτσας Μέρτζιανης και ο ηλεκτροφωτισμός του, καθώς και το Μουσείο Χιονιαδιτών Αγιογράφων στα Μαστοροχώρια από το ΙNTERREG III.
Σημαντική ήταν η εισήγηση του καθηγητή κ.Παρπαϊρη Απόστολου, στενού συνεργάτη του Προέδρου ΕΟΤ Χάρη Κοκκώση, ο οποίος παρουσίασε το εργαλείο της φέρουσας ικανότητας μέθοδο με την οποία θα μπορέσει η περιοχή να κατανοήσει τα όρια αντοχής της χωρίς να φτάσει στον κορεσμό της.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, κυρία Σιώτου Δ/ντρια Δ/νσης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, έκανε αναφορά σχετικά με την μελέτη Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων σε όλη την Ελλάδα που εκπονεί το Υπουργείο και ανακοίνωσε πως θα λάβει υπόψη της όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην Ημερίδα από τους ομιλητές και δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον ποταμό Αώο και Βοϊδομάτη.
Στην Ημερίδα έγινε η πρόταση της μετατροπής του «κτήματος Κόνιτσας» που ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας να μετατραπεί σε «Πρότυπο Κέντρο εφαρμογών στην Βιολογική Γεωργία». Άμεσο ενδιαφέρον εκδήλωσαν καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου να συνεργαστούν με το Υπ.Γεωργίας για την εκπαίδευση των σπουδαστών τους σε θέματα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων.
Θέματα όπως η προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προβλήματα της περιοχής, να ευαισθητοποιηθούν, να προτείνουν λύσεις και εμείς από την πλευρά μας να δεσμευτούμε πως σε κοινή συνεργασία θα δουλέψουμε ώστε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας το περιβάλλον που μας δάνεισαν (Katja Puester, Υπουργείο Πολιτισμού ΟΔΓ).