ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τετάρτη 18-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
A’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα έθιμο που περιέβαλε με νομιμοφάνεια μια παρανομία και κρατούσε για χρόνια στην νήσο Κάλυμνο έφτασε στο τέλος του.
Οι κυνηγοί της Καλύμνου από παράδοση θεωρούσαν σκόπιμο να βγαίνουν στο κυνήγι της πέρδικας, την παραμονή της έναρξής του. Αυτή η συνήθεια που σε άλλα χρόνια ήταν ανεκτή και αντιπροσώπευε το ατίθασο και ανυπότακτο των κατοίκων του νησιού, ήρθε σε αντίθεση με την προσπάθεια που καταβάλουν οι κυνηγετικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα για την δημιουργία ενός άλλο προφίλ κυνηγού, δηλαδή αυτού που σέβεται τους Νόμους και το περιβάλλον και έχει, με την ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη (τον κόπο και την δαπάνη) για την προστασία τους.
Τα τελευταία χρόνια άρχισε να συνειδητοποιείται από τους κυνηγούς ότι η διατήρηση του «εθίμου» όχι μόνο δεν είχε κανένα νόημα αφού δεν κέρδιζαν απολύτως τίποτα, αλλά αντίθετα η κατάσταση είχε «γυρίσει¨ εις βάρος τους. Πράγματι, κυνηγοί από γύρω νησιά, κατέφθαναν στην Κάλυμνο την παραμονή της έναρξης του κυνηγιού και κυνηγούσαν παράνομα, εκμεταλλευόμενοι το «έθιμο», και την επόμενη έφευγαν και κυνηγούσαν στον τόπο τους, αποκομίζοντας έτσι διπλά τα οφέλη από την πολυπόθητη μέρα της έναρξης.
Ο Κ.Σ.Καλύμνου αντιμετώπισε το πρόβλημα, με αποφασιστικότητα και προχώρησε τόσο στην ενημέρωση των μελών του, όσο και στην εφαρμογή μέτρων αποτροπής. Όλα τα σημεία του νησιού φυλάχτηκαν από πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας έως αργά το απόγευμα της Τρίτης. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά θετικό, δεν έπεσε ούτε του τουφεκιά ενώ παράλληλα αποδείχθηκε η αξία τόσο της συνεργασίας της εποπτεύουσας Δασικής αρχής με τις οργανώσεις μας, όσο και αυτή της εθελοντικής προσφοράς και της συμμετοχής των κυνηγών στην κοινή προσπάθεια.
Θερμά συγχαρητήρια στον εκπρόσωπο της Α’ Κ.Ο.Κ.Δ. στα Δωδεκάνησα κ.Ιωάννη Νομηκάριο, τον πρόεδρο Δρ. Γαλουζή Ιωάννη και στα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Σ.Καλύμνου, επίσης στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες Καλύμνου και Λέρου, όπως επίσης και στους υπαλλήλους του Δασονομίου της Καλύμνου που, ανέλαβαν το κύριο βάρος της φύλαξης.
Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον Δ/ντή της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου κ.Φ.Κοντίτση για τη συνδρομή του, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στον από κοινού με τους προέδρους των ΚΣ Δωδεκανήσου και της Α’ Κ.Ο.Κ.Δ., συντονισμό της δράσης των Θηροφυλάκων και Δασοφυλάκων, σε όλο το νησιώτικο σύμπλεγμα, τις δύσκολες μέρες της έναρξης της θήρας, με δεδομένα που δημιουργούνται από τον νησιώτικο χαρακτήρα της περιοχής.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα επιχειρήματα που στηρίζουν απαγορεύσεις, όπως της Τήλου, για δήθεν προκλητική και ανάρμοστη στάση των κυνηγών δεν ευσταθούν, αφού τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο κορμός του κυνηγετικού κόσμου έχει την ωριμότητα και την θέληση να συνεργαστεί με την πολιτεία και να διαφυλάξει τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και την νομιμότητα.