ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τετάρτη 18-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ OFF ROADER – ΚΥΝΗΓΟΥ
1.      Πρέπει να υπακούμε πάντα στον κανόνα των «τριών στοιχείων»: εξοπλισμός, παρέα, επικοινωνίες. Αν δεν έχουμε τουλάχιστον δύο από αυτά, καλύτερα θα είναι να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.
2.      Πριν μπούμε σε μία δυσκολία πρέπει να έχουμε εξερευνήσει τι θα κάνουμε αν ακινητοποιηθούμε. Συνήθως είτε η λύση είναι πιο απλή πριν από ότι μετά ή η δυσκολία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται. Η προσεκτική αξιολόγηση είναι ο καλύτερος φίλος.
3.      Ποτέ δεν κάνουμε υπερβολικά πράγματα αν δεν ξέρουμε την περιοχή. Πολλά εμπόδια μπορούν να περαστούν μόνο κατά μία φορά, οπότε αν τα περάσουμε και βρεθούμε σε αδιέξοδο τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν πολύ.
4.      Ο σωστός σχεδιασμός του ταξιδιού μπορεί να μας σώσει από περιπέτειες. Ο καιρός παίζει αποφασιστικό ρόλο. Πχ. Ποτέ χωρίς νερό το καλοκαίρι, ποτέ χωρίς αλυσίδες το χειμώνα. Όταν έχουμε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα στην άσφαλτο είναι καλύτερο να βάλουμε ελαστικά παντός εδάφους κλπ.
5.      Ποτέ δεν παίρνουμε όλο μας το σπίτι μαζί. Το βάρος είναι ο χειρότερος εχθρός του τζιπ. Όσο πιο βαρύ είναι, τόσο πιο εύκολα κολλάει και τόσο πιο δύσκολα ξεκολλάει.
6.      Τα βαριά πράγματα χαμηλά και τα ελαφριά ψηλά. Κρατώντας το κέντρο βάρους χαμηλά ελέγχουμε καλύτερα το αυτοκίνητο σε άσφαλτο και χώμα.
7.      Χωρίς βενζίνη το αυτοκίνητο δεν πάει πουθενά. Ελέγξτε τα πρατήρια καυσίμων στην περιοχή που κατευθύνεστε και αν δεν σας καλύπτουν πάρτε μαζί βενζίνη σε ειδικά κάνιστρα.
8.      Ποτέ μην ξεκινάτε μια δύσκολη διαδρομή λίγο πριν νυχτώσει. Το σκοτάδι είναι ο χειρότερος εχθρός, ιδίως σε άγνωστη περιοχή.
9.      Δώστε σε φίλους και γνωστούς το… στίγμα σας. Αν ξέρουν που είστε και που κατευθύνεστε θα τους είναι πιο εύκολο να σας εντοπίσουν αν κάτι δεν πάει καλά.
10.      Έχετε μαζί ένα πανί ή έναν μουσαμά με έντονο χρώμα. Θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό σας σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια.


Πίνακας εξοπλισμού
Σε σειρά σημασίας όλα εκείνα τα στοιχεία του εξοπλισμού που μπορεί να μας βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή

Κινητό τηλέφωνο
CB ή VHF
Φτυάρι
Πλήρης εργαλειοθήκη
Ιμάντες
Τσεκούρι ή πριόνι ή αλυσοπρίονο
Πασσάλους ή άγκυρα
Αντιολισθητικές αλυσίδες
Ναυτικά Κλειδιά
Κάνιστρο Βενζίνης
Δοχείο με νερό
Φακοί
Χωνί
Σπρέι ηλεκτρικών
Νιτσεράδα
Γαλότσες
Βίντσι
Τροχαλίες
Σχάρες εδάφους
Γρύλος High Lift
Μπλοκέ διαφορικά
Ανάρτηση
Ποδιές
Σχάρα οροφής
Snorkel
Ομπρέλα
Λαστιχένια πατάκια
Καλύμματα καθισμάτων
Καπέλα
Πουκάμισο μακριμάνικο
GPS