ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 16-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης
Άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποδείχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης με θέμα «διαχείριση αγριόχοιρου και ορεινής πέρδικας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας την Κυριακή 11 Ιουλίου 2004.
Ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα πολλών μελών, το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε στη διοργάνωση αυτής της ημερίδας καλώντας για ομιλητές δύο επιστήμονες που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με τον αγριόχοιρο και την ορεινή πέρδικα. Ο λόγος για τον δασολόγο κ.Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο και τον διδάκτορα θηραματολογίας και ορνιθολογίας κ.Νίκο Μάνιο.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ.Κωνσταντόπουλος ο οποίος είναι και επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ ΚΟΠ παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που είχε κάνει για το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο. Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες που έχει συλλέξει ο ίδιος από κυνηγούς και θηροφύλακες απέδειξε ότι το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο και συμβούλευσε τους κυνηγούς να αποφεύγουν να κυνηγούν τη μεγάλη θηλυκή γουρούνα ενός κοπαδιού επειδή αυτή είναι ο αρχηγός της ομάδας και από αυτή εξαρτάται πολλές φορές, όχι μόνο η αναπαραγωγή, αλλά και η τύχη ολόκληρου του κοπαδιού. Παρ’ όλα αυτά ο κ.Κωνσταντόπουλος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των συναντήσεων κυνηγών με αγριόχοιρους κάτι που σημαίνει ότι οι αγριόχοιροι καταφέρνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και να πολλαπλασιάζονται επαρκώς.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο κ.Μάνιος γοήτευσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα παρουσιάζοντας ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έχει επιμεληθεί ο ίδιος με θέμα την ορεινή πέρδικα.
Μετά από πολλούς μήνες δουλειάς και ατελείωτων ωρών παρατήρησης σε βουνά της Ελλάδας μπορεί σήμερα να πει άφοβα ότι ξέρει αυτό το υπέροχο πουλί όσο κανένας άλλος. Οι κυνηγοί που είδαν αυτή τη δουλειά εντυπωσιάστηκαν και πήραν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που κινείται και συμπεριφέρεται η ορεινή πέρδικα σε όλα τα στάδια της ζωής της. Μερικά από τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή την παρουσίαση ήταν ότι η διαχείριση της ορεινής πέρδικας χρειάζεται προσοχή διότι οι πληθυσμοί μειώνονται συνεχώς αλλά και το γεγονός ότι τα αρπακτικά πουλιά είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μείωσης του πληθυσμού της.
Στο τέλος της ημερίδας ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου κ.Γεώργιος Ρουμελιώτης ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές για τη δουλειά που παρουσίασαν στους κυνηγούς της Τρίπολης και υποσχέθηκε ότι αυτές οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και με άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη του Συλλόγου. «Πιστεύουμε ότι καλός κυνηγός είναι ο ενημερωμένος κυνηγός» δήλωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι είναι χρέος του κυνηγετικού συλλόγου να συνεχίσει αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης προς όφελος των κυνηγών και της φύσης.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ