ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τετάρτη 18-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η ΕΟΕ ενημερώνει με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος

Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, τα πουλιά διανύουν τεράστιες αποστάσεις, διασχίζοντας μεγάλο αριθμό συνόρων. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη στις Ευρωπαϊκές χώρες μίας κοινής πολιτικής όσο αναφορά στην ανάπτυξη μέτρων για την προστασία τους. Για να καλύψει την ανάγκη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1979 εξέδωσε μία σειρά κοινών διατάξεων για όλα τα μέλη της, με την ονομασία Οδηγία για τα Πουλιά.
Στην χώρα μας, με την ορθή εφαρμογή της οδηγίας ασχολείται κυρίως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς και την επέτειο των 25 ετών της Οδηγίας για τα Πουλιά, η ΕΟΕ μας θυμίζει ότι η φύση είναι κληρονομιά όλων μας, και θα έπρεπε να την χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. «Λανθασμένα στους περισσότερους από μας επικρατεί η άποψη ότι στην Αττική δεν έχουν απομείνει πλέον αξιόλογα οικοσυστήματα, και ότι για να συναντήσει κανείς την άγρια πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον πρέπει να οργανώσει μακρινά ταξίδια στην ύπαιθρο. Υπάρχουν πολλά καταφύγια πουλιών κοντά μας, τα οποία όμως οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων δεν γνωρίζουν» σημειώνει η Σταυρούλα Παπούλια, Υπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η ΕΟΕ μας ενημερώνει για τα τελευταία που έχουν απομείνει.

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού
Οι εκβολές του ποταμού Ασωπού και η λιμνοθάλασσα Ωρωπού αποτελούν ένα ενιαίο υγροτοπικό σύστημα και σημαντικό καταφύγιο άγριας ορνιθοπανίδας της Αττικής. Ο υγρότοπος αυτός έχει προταθεί να χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, και
φιλοξενεί μεταξύ άλλων φλαμίνγκο, γεράκια, ερωδιούς.

Λίμνη Αγίας Τριάδας Μεγάρων
Η λίμνη Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο απογραφής υγροτόπων του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Εκεί βρίσκουν καταφύγιο μεταξύ άλλων πάπιες, νερόκοτες, κύκνοι. Δυστυχώς, η περιοχή απειλείται καθημερινά από την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς βρίσκεται μέσα σε βιομηχανική ζώνη.

Δέλτα Ιλισσού
Το Δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός Ιλισσός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο για πάνω από 130 είδη πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά συναντά κανείς ερωδιούς, αλκυόνες, χαλκόκοτες, και γεράκια.

Σχοινιάς
Στην ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιοτόπων. Ο Σχοινιάς ήταν από τις περιοχές προς ένταξη στο δίκτυο Natura 2000, αλλά εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων, και για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα, η ένταξη αυτή

δεν έγινε ποτέ. Ερωδιοί, χαλκόκοτες, γερακίνες, και αετοί είναι μερικά από τα είδη που συχνάζουν στην περιοχή.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982, με στόχο την προστασία των πτηνών και των περιοχών τους. Συμμετέχει σε δράσεις προστασίας και μελέτης πουλιών, στους Φορείς Διαχείρισης, στην Επιτροπή Φύση 2000, στην οριοθέτηση Προστατευόμενων Περιοχών και ασχολείται με την προώθηση και ορθή εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά.

Φωτογραφία Νο 1: Φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber)
Φωτογραφία Νο 2: Πετρίτης (falco peregrinus)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Σ Παπούλια, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο τηλ: 210-8227937.