ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Τρίτη 16-7-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Κατά την άσκηση του κυνηγίου πρέπει να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας, που έχουν ισχύ νόμου και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε, αλλιώς θα υποστούμε ποινικές κυρώσεις και παρεπόμενες ποινές.


Οι βασικότερες μας υποχρεώσεις ως κυνηγοί είναι οι εξής:
1.      Κυνηγούμε μόνο με λειόκαννο κυνηγετικό όπλο, με τις συνηθισμένες διαστάσεις που ορίζει ο Ν. 2168/1993 περί όπλων. Απαγορεύεται η χρήση του πολεμικού όπλου, του ραβδωτού, του αεροβόλου, της σφεντόνας. Τα αυτογεμή κυνηγετικά όπλα (καραμπίνες) δεν πρέπει να φέρουν, ούτε να δέχονται πάνω από τρία φυσίγγια (ένα στην κάννη και δύο στην θαλάμη).
2.      Κυνηγούμε πάντοτε με άδεια θήρας θεωρημένη κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο και με κυνηγετικό όπλο που φέρει νόμιμη άδεια κατοχής από την Αστυνομική Αρχή. Δεν δίνουμε ποτέ το όπλο μας σε άτομο που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια θήρας και δεν κυνηγούμε ποτέ με όπλο που δεν έχει δελτίο κατοχής.
3.      Δεν χρησιμοποιούμε ομοιώματα, παγίδες, ελκυστικά φώτα, κασετόφωνα προσέλκυσης θηραμάτων με μιμητικές φωνές.
4.      Κυνηγούμε όπου επιτρέπεται, αφού συμβουλευτούμε τον Σύλλογό μας ή τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο ή Δασαρχείο, αν έχουμε αμφιβολίες για το αν επιτρέπεται ο χώρος που θα κυνηγήσουμε.
5.      Δεν κυνηγούμε στα καταφύγια άγριας ζωής, πλησίον των εκτροφείων θηραμάτων, κοντά σε πόλεις ή κωμοπόλεις ή μεμονωμένες κατοικίες σε ακτίνα 250 μέτρων, στους αμπελώνες και στους οπωρώνες κατά την εποχή του τρυγητού, δεν τουφεκάμε θηράματα που κάθονται στα καλώδια του ΟΤΕ. Δεν κυνηγάμε στις πηγές με καρτέρι, σε περιοχές με χιόνι πλήρους κάλυψης, μισή ώρα μετά τη δύση και μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου.
6.      Τηρούμε κατά γράμμα την ετήσια ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου, κυνηγώντας μόνο τα επιτρεπόμενα θηράματα, στην χρονική περίοδο που το καθένα επιτρέπεται και μέχρι τον επιτρεπόμενο αριθμό που καθορίζεται.
7.      Δεν κυνηγούμε από μηχανοκίνητα μέσα σε θαλάσσιες ακτές σε ακτίνα 300 μέτρα από την θαλάσσια ακτή και μέσα από πλωτά θαλάσσια μηχανοκίνητα μέσα που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 18 χιλιόμετρα την ώρα.
8.      Δεν επιτρέπεται η από πρόθεση διατάραξη της ησυχίας των πτερωτών θηραμάτων, ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ή εξάρτησης, η καταστροφή ή η αφαίρεση των φωλιών, η κατοχή ή αγοροπωλησία των νεοσσών, αυγών και κελυφών.
9.      Δεν μεταφέρουμε ποτέ το κυνηγετικό μας όπλο λυμένο, αλλά δεμένο και εντός θήκης.
10.      Δεν χρησιμοποιούμε γεωργικά φάρμακα που απαγορεύεται η κυκλοφορία τους. Δεν χρησιμοποιούμε δηλητήρια.
11.      Δεν πουλάμε θηράματα που θηρεύσαμε, δεν τα βασανίζουμε και δεν τα εκθέτουμε σε κοινή θέα.
12.      Δεν κυκλοφορούμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους, όταν και όπου απαγορεύεται η θήρα, πλην των χώρων που έχουν χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτήρια κυνηγετικών σκύλων.
13.      Δεν μεταφέρουμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους με δημόσιο μεταφορικό μέσο χωρίς φίμωτρο.
14.      Δεν διατηρούμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους σε υπαίθριες ποιμενικές εγκαταστάσεις.
15.      Δεν μεταφέρουμε το κυνηγετικό μας όπλο σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι χωρίς άδεια της Δασικής ή Αστυνομικής Αρχής και το μεταφέρουμε δεμένο στις απαγορευμένες εκτάσεις, όταν επιτρέπεται η θήρα.
16.      Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο, την διερεύνηση του κυνηγετικού σάκου και του μηχανοκίνητου μέσου σε δασικούς υπαλλήλους και θηροφύλακες.
17.      Όταν βρίσκουμε κυνηγετικό σκυλί που περιπλανιέται με διακριτικό σήμα, υποχρεούμαστε να ειδοποιήσουμε την Δασική ή Αστυνομική Αρχή ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής.
18.      Κυνηγούμε μόνο ενός των ζωνών διάβασης από 20 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.
19.      Δεν συλλαμβάνουμε θηράματα ή πτηνά ή ζώα με ιξούς, παγίδες και με μέσα που δεν επιτρέπονται, εκτός αν έχουμε ειδική άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας.
20.      Φυλάσσουμε τα κυνηγετικά μας όπλα σε ασφαλές σημείο.
21.      Προσέχουμε κατά την χρήση του κυνηγετικού μας όπλου να μην τραυματίσουμε πρόσωπα, πράγματα, ή ζώα.
22.      Κυρίως όμως τηρούμε τους άγραφους νόμους και του κανόνες καλής και φιλάθλου συμπεριφοράς απέναντι στους συγκυνηγούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Υποχρεώσεις όσων κατέχουν κυνηγετικά όπλα

·      Τα κυνηγετικά όπλα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από άδειες κατοχής. Η άδεια κατοχής είναι μοναδική για κάθε όπλο.
·      Η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ισχύει για πέντε χρόνια στα όπλα Α’ κατηγορίας και δέκα χρόνια στα Β’ κατηγορίας.
·      Δεν επιτρέπεται να δανείζουμε το όπλο μας σε άτομα που δεν έχουν άδεια κυνηγίου ή άδεια οπλοκατοχής ή βεβαίωση ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κρατούν όπλο.
·      Η φύλαξη των όπλων μας είναι ευθύνη δική μας και σε περίπτωση κλοπής ή χρήσης τους από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, είμαστε συνυπεύθυνοι.
·      Αν κατέχουμε περισσότερα από δέκα όπλα, έχουμε υποχρέωση να τα φυλάμε σε ειδικό φοριαμό ασφαλείας, ο οποίος θα συνοδεύεται από συναγερμό.
·      Απαγορεύεται να αφήνουμε τα όπλα μας σε αγροικίες ή μεμονωμένες κατοικίες που είναι αφύλακτες.
·      Η μεταφορά του όπλου επιτρέπεται μόνο αν αυτό είναι μέσα σε θήκη.
·      Απαγορεύεται η κατοχή όπλων που μπορεί να δεχθούν περισσότερα από τρία (3) συνολικά φυσίγγια.
·      Απαγορεύεται η κατοχή πυροβόλων όπλων, που έχουν ραβδωτή κάννη.
·      Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί.