ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 16-9-2019
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Αυτογεμές MAROCCI A.T.A.
Υπότιτλος: … Σε αναμονή!!!

Τα αυτογεμή στη χώρα μας είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να κρατούν τα πρωτεία στις πωλήσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια στην αμερικάνικη αγορά όπου τα όπλα αυτού του τύπου σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αγοραστών.
Τελευταία παρουσιάστηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές οικονομικές προτάσεις, κυρίως τουρκικής προέλευσης, που με δελεαστικές τιμές και ελκυστικό ντιζάιν σημειώνουν σημαντικές πωλήσεις. Φυσικό λοιπόν είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί οπλοκατασκευαστές, που με παράδοση αιώνων κρατούν τα σκήπτρα της παγκοσμίας αγοράς, άρχισαν να απαντούν.
Η εταιρία MAROCCHI, γνωστή για τα εξαιρετικά αλληλεπίθετα που κατασκευάζει σε συνεργασία με την Φιλανδική VALMET, γνωστά ως TIKKA, έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή κυνηγετικών όπλων, καθώς και άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Επί χρόνια κατασκεύαζε ένα μικρό αυτογεμές 9 χιλιοστών περιφερειακής επίκρουσης, που βρέθηκε και στα χέρια αρκετών Ελλήνων.
Σήμερα παρουσιάζει ένα νέο αυτογεμές cal 12 Made in Italy, με δελεαστική τιμή και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Τεχνική Ανάλυση: Σοφοκλής Κοσκινάς
Η οικογένεια Marocchi είναι μια από τις παλαιότερες και παραδοσιακές οικογένειες που ασχολούνται με την κατασκευή όπλων.
Από το 1922 η επιχείρηση λειτουργεί οικογενειακά. Όλα ξεκίνησαν από τον Pietro Marocchi και την παράδοση συνέχισε ο γιός του Mauro.
Η Marocchi μέχρι πρότινος κατασκεύαζε πλαγιόκαννα και αλληλεπίθετα όπλα όλων των ποιοτικών βαθμίδων.
Τα όπλα της Marocchi χαρακτηρίζονται για την ποιοτική τους κατασκευή ακόμα και για τα όπλα μαζικής παραγωγής, έχοντας προσεγμένες εφαρμογές και πολύ καλούς μηχανισμούς λειτουργίας. Αρκετοί από τους μηχανισμούς λειτουργίας που βλέπουμε σε αλληλεπίθετα όπλα έχουν σχεδιαστεί και πρωτοεφαρμοστεί από την Marocchi και μάλιστα υπήρξε μια εποχή που στην Ιταλία οι «κόντρες» μεταξύ των σχεδιαστών της Perazzi και της Marocchi κατέληξαν τελικά σε εξέλιξη των μηχανισμών που χαρακτηρίζονται για την αντοχή και τη λειτουργικότητά τους.
Πρόσφατα, η Marocchi παρουσίασε ένα αυτογεμές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή συνδυάζει τεχνικά στοιχεία από μηχανισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και από νέους μηχανισμούς που έχουν επινοηθεί από την Μarocchi.
Το μοντέλο στο οποίο αναφερόμαστε σ’ αυτό το τεύχος λέγεται Α.Τ.Α.
Ας δούμε αναλυτικά τα επιμέρους τμήματα του όπλου:
Ο μηχανισμός λειτουργίας βασίζεται στα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας.
Το κλείστρο αποτελείται από δύο εξαρτήματα που το ένα εφαρμόζει μέσα στο άλλο και μπορεί να κινηθεί (εμπρός – πίσω). Κατά την κίνησή του ωθεί και το κλειδί, το οποίο όταν ανασηκώνεται ασφαλίζει το κλείστρο στην ανάλογη εσοχή που βρίσκεται στην ουρά της κάννης. Το κλείστρο στο εμπρός μέρος συνδέεται με τον διάδρομο μονού μπράτσου και εκείνος με την σειρά του έρχεται σε επαφή με το πιστόνι αερίων.
Το πιστόνι αερίων, ως νέα εφαρμογή είναι ενδιαφέρουσα γιατί είναι απλό στη σχεδίασή του και ασυνήθιστα μικρό σε μέγεθος. Το όπλο συνοδεύεται από δύο πιστόνια. Έτσι ο κάτοχος του όπλου ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει, επιλέγει το πιστόνι που τον εξυπηρετεί. Στο ένα πιστόνι αναγράφεται ο όρος (HEAVY LOAD) που σημαίνει βαριές γομώσεις και θα πρέπει να επιλέγεται στις περιπτώσεις που ο χρήστης του όπλου χρησιμοποιεί γομώσεις από 36γρ. και πάνω και στο άλλο πιστόνι αναγράφεται ο όρος (LIIGHT LOADS), δηλαδή ελαφρές γομώσεις. Το όριο των 36 γρ, δεν είναι το απόλυτο, όμως εδώ το χρησιμοποιούμε ως οδηγό γιατί ο κυνηγός δεν διαθέτει τα ανάλογα μηχανήματα για να μετρήσει τα φυσίγγια του και να κάνει το διαχωρισμό σε βαριά και ελαφρά.
H επαναφορά του κλείστρου γίνεται διαμέσου ελατηρίου που βρίσκεται στο πάνω μέρος, μέσα στο κοντάκι. Ο μηχανισμός σκανδάλης εδρεύει στην αφαιρούμενη σκανδαλοθήκη, που στηρίζεται στη βάση με έναν πείρο. Η διαφοροποίηση σε σχέση με παρόμοια συστήματα σκανδάλης, εντοπίζεται στον διακόπτη που χρησιμοποιείται για την παραμονή του κλείστρου στην ανοιχτή θέση.
Ο διακόπτης αυτός βρίσκεται κοντά στη σκανδάλη σε μια θέση πολύ λειτουργική.
Η βάση που είναι κατασκευασμένη από ergal χαρακτηρίζεται για τον απλό σχεδιασμό της. Στο πίσω μέρος της, εκεί που ξεκινάει η σκοπευτική γραμμή είναι κυρτή.
Η αποθήκη φυσιγγίων έχει χωρητικότητα 2 φυσιγγίων με μειωτήρα. Η κάννη εσωτερικά είναι χρωμιομένη και φέρει σφραγίδες δοκιμής της Ιταλικής Τράπεζας Δοκιμών στα 1370 Bars. Tα εναλλακτικά στενώματα βιδώνουν εσωτερικά στην κάννη και το όπλο συνοδεύεται από 5 τσοκ. Η θαλάμη μπορεί να δεχθεί φυσίγγια 70 και 76 mm. Tα ξύλινα μέρη είναι από καρυδιά και στην εφαρμογή του κοντακίου στη βάση, ο κάτοχος μπορεί να επιλέξει μια από τις 3 φλάντζες αλλαγής κλίσεων που συνοδεύουν το όπλο.
Οι ψάθες είναι βιομηχανοποιημένες αλλά καλοσχεδιασμένες και το μόνο αρνητικό που εντοπίσαμε είναι η «ανοιχτή» πιστολοειδής λαβή που χρειάζεται μεγάλη παλάμη για να βρίσκεται ο δείκτης στην σωστή θέση πάνω στην σκανδάλη.
Το αυτογεμές Α.Τ.Α. της MAROCCHI αποτελείται από μηχανισμούς που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία όπως το σύστημα λειτουργίας και το σύστημα σκανδάλης. Η παρέμβαση που έχει γίνει από την Μarocchi στον σχεδιασμό του πιστονιού στο κομβίο για την δέσμευση του κλείστρου και στις φλάντζες αλλαγής κλίσεων μπορούν να χαρακτηρισθούν ως εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις της Marocchi.
O χειρισμός του όπλου είναι εύκολος και οι μηχανισμοί λειτουργίας προδιαγράφουν αξιοπιστία. Αν λάβουμε υπόψη και την τιμή αγοράς του όπλου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άριστη πρόταση.

Οικονομική & Χρηστική ανάλυση: Μηνάς Ιορδάνογλου
Με μια πρώτη ματιά, το MAROCCHI δεν είναι παρά ένα BERETTA A 303. Παρατηρώντας όμως το όπλο πιο προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι αρκετές καινοτομίες το κάνουν πιο ελκυστικό και εύχρηστο από το 303, στο οποίο είναι βασισμένο.
Κατ’ αρχή, το έμβολο των αερίων δεν είναι από ατσάλι αλλά κατά την συνταγή BROWNING είναι κατασκευασμένο από ελαφρό κράμα.
Ο διακόπτης cat-off δεν βρίσκεται στην γλώσσα της σκανδάλης, ούτε υπάρχει το γνωστό κουμπί συγκράτησης του κλείστρου στο κέντρο της πάπιας. Ο διακόπτης βρίσκεται πολύ κοντά στην σκανδαλοθήκη για να μπορεί ο χειριστής του όπλου να τον ενεργοποιεί χωρίς να απομακρύνει το χέρι από την περιοχή της σκανδάλης. Η λαβή του όπλου επίσης έχει μία καινοτομία. Είναι πολύ ανοιχτή θυμίζοντας έντονα BROWNING AUTO – 5 και σίγουρα θα διευκολύνει όσους έχουν πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες παλάμες. Βέβαια, θα δημιουργήσει πρόβλημα σ΄ αυτούς που θέλουν σταθερή και μόνιμη θέση στο χέρι που χειρίζεται τη σκανδάλη. Ένα δεύτερο έμβολο συνοδεύει το όπλο για το ενδεχόμενο της χρήσης φυσιγγίων magnum. Το όπλο συνοδεύεται επίσης από 5 εσωτερικά τσοκ και ελαστικό πέλμα.
Όλα αυτά στην χαμηλή τιμή των 630 ευρώ που νομίζουμε ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον των αγοραστών.
Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του επιφυλλασσόμαστε να τα πούμε σε λίγους μήνες, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στην πράξη κάτω από πραγματικές συνθήκες κυνηγίου και ποικιλίας φυσιγγίων.
Η πρώτη εντύπωση πάντως ήταν άριστη και σε συνδυασμό με την δελεαστική του τιμή και την υπογραφή MAROCCHI το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Το αυτογεμές της MAROCCHI εισάγεται στην Ελλάδα από την Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. Τηλ:210 5234425 – 210 5225007


ΜΟΤΟ
O χειρισμός του όπλου είναι εύκολος και οι μηχανισμοί λειτουργίας προδιαγράφουν αξιοπιστία. Αν λάβουμε υπόψη και την τιμή αγοράς του όπλου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άριστη πρόταση.


©  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και σε κάθε έντυπο χωρίς την άδεια του εκδότη.